Ingredienser
Opskriften er til 10 personer.
Dej:
- 5 gram gær
- 6 dl koldt vand
- 60 g surdej
- 200 g fuldkorns speltmel
- 200 g ølands hvedemel
- 100 g kikærtemel
- 750 g hvedemel
- 30 g salt
Toppings:
- Sød kartoffel
- Svampe
- Syltede rødløg
- Aalbæk Dansk Pancetta
- Bredbladet persille
- Bolsjebeder
- Aubergine
- Mascapone
- Aalbæk Okse Salami
- Sennepsurt/sennepsalat
Ærtepesto:
- 200 g frosne ærter
- 50 g valnødder eller andre nødder/kerner
- 1 fed hvidløg
- 1 dl rapsolie
- Salt
- Peber
Tilberedning
Pizza:
Rør gæren ud i vandet. Tilsæt surdej og de forskellige slags mel. Ælt på lav hastighed på røremaskinen – i maks. 5 minutter. Tilsæt salt, og ælt dejen i 1 minut mere. Vend dejen ud på en bordflade, smurt med olie. Vend dejen rundt i olien, så den bliver dækket på alle sider. Lad dejen hvile i 20 minutter.
Skær eller hak dejen i 10 stykker, form dem til boller, og læg dem på en bageplade. Dæk dejen til med et viskestykke, og lad dem stå ved stuetemperatur i 2 timer. Sæt dem i køleskabet, og lad dem koldhæve i yderligere 6-12 timer.
Sæt en pizzasten i ovnen, og forvarm ovnen med varmluft ved 295 grader i mindst 30 minutter, så ovnen bliver godt varm. Form dejen til pizzaer og fyld dem. Flyt pizzaerne over på bagestenen, og bag dem i ca. 10-14 minutter, til de er sprøde og har fået en flot, mørk farve.
Har du ikke en bagesten, bager du bare uden ved høj varme, ca. 220 grader.
På halvdelen af pizzadejen kommes sød kartoffel i tynde skiver og Aalbæk Dansk Pancetta.
Det sprødbages og først derefter tilføres, ristede svampe, syltede rødløg med stjerneanis og ærtepesto – tilføj lidt sennepsurt som grønt pizza-pift til sidst.
På resten af pizzaen kommes tynde skiver af aubergine, bolsjebeder og aalbæk Okse Salami. Det sprødbages og først derefter tilføres ”dutter” af mascarpone, rosmarinolie og bredbladet persille.
Ærtepesto:
Blend ingredienser sammen og smag til med lidt eddike. Konsistensen skal være lidt tyndtflydende.